George Bush amerikai elnök kedden az alkotmány módosítását javasolta, hogy megtiltsák a meleg házasságokat a San Franciscó-i házasságdömping után, miközben több európai állam már túllépett ezen, igaz, bizonyos megszorításokkal.

Hollandia 2001-ben engedélyezte az egynemű párok házasságát, és ugyanolyan jogokat biztosított nekik, mint a különneműeknek. Rögtön követte példáját a szomszédos Belgium, amely még annyi engedményt is tett, hogy a külföldi állampolgároknak is engedélyezte a meleg nászt, azzal a feltétellel, hogy az egyik fél belga állampolgár, vagy belgiumi lakos legyen.

Dánia már 1985-ben megalkotta a "regisztrált partnerség" polgári szerződését a homoszexuálisok számára. Ezt a partneri viszonyt Svédország 1995-től ismeri el, és a közelmúltban engedélyezte a meleg pároknak gyermekek örökbefogadását.

Példájukat több ország követte, de azok őrizkedtek attól, hogy elismerjék a homoszexuálisok házasságát, mint olyant. Franciaországban 1999 óta ismerik el a homoszexuális együttélést a Civil Szolidaritási Paktum (PACS) keretében, amely nyitott a heteroszexuálisoknak is, és amely számos szociális és adókedvezményt nyújt. Németországban 2001 augusztusában lépett életbe az "együttélési szerződés" a brit kormány pedig tavaly júniusban nyújtott be egy reformtervezetet, amely ugyanolyan jogokat ad a meleg pároknak, mint a heteroszexuálisoknak.

Portugáliában három éve adnak kedvezményeket a pároknak, függetlenül nemi hovatartozásuktól, de a dél-európai országok többsége nem halad ebbe az irányba. Olaszországban például a Vatikán hivatalosan kérte a hívő olasz politikusokat, hogy tegyenek meg mindent a meleg párkapcsolatok megakadályozására. Görögországban, ahol csak 1982 óta létezik a polgári házasság intézménye, semmilyen törvényes módon nem ismerik el a homoszexuális együttélést. Ugyancsak nincs erre törvény Ausztriában és Írországban.

Hasonló korlátozások vannak Közép- és Kelet-Európában: Lengyelországban, ahol a lakosság 95 százaléka katolikus, Bulgáriában, Csehországban, Szerbia-Montenegróban a homoszexuális egyesülés elfogadása nincs napirenden. Magyarország és Horvátország e szempontból kivételnek számít.

Spanyolországban és Svájcban az erős decentralizáció hagy széles mozgásteret a helyi hatóságoknak e téren. Svájcban például három kantonban már törvénybe iktatták az egyneműek partnerségét, holott a szövetségi törvény csak májusra várható. Spanyolországban a melegek több tartományban külön jogokkal rendelkeznek, de a kormányzó Néppárt egyelőre megakadályozott minden ellenzéki kezdeményezést az országos parlamentben.

Az amerikaik többsége ellenzi Bush indítványát

Az amerikaiak 48 százaléka ellenzi George Bush elnöknek azt az indítványát, hogy tiltsák be az egyneműek házasságát az Egyesült Államokban, 41 százalék pedig mellette van.

Ez egy helyi idő szerint kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból derül ki, amelyet a Pennsylvaniai Egyetem végzett el. A 18 és 29 év közötti korosztály nagyobb arányban - 58 százalék - ellenzi a javasolt alkotmánymódosítást, s a helytelenítők aránya a kor növekedtével csökken: a 65 év felettiek 40 százaléka mond rá nemet, 49 százaléka igent.

Az amerikaiak mindazonáltal nem helyeslik az egyneműek házasságát pártfogoló politikát. Hatvannégy százalékuk ellenzi, hogy saját szövetségi államában ezt törvény lehetővé tegye, és 30 százalék van mellette. Az ilyen törvényt szintén a 18-29 évesek elleneznék a legkevésbé: 52 százaléknyian, a 65 év felettieknek viszont már 81 százaléka van ellene.

A Republikánus Párt híveinek 83 százaléka ellenezné az egyneműek házasságát lehetővé tevő szövetségi állami törvényt, a Demokrata Párt támogatói közül azonban csak 55 százaléknyi. A felmérést február 14-e és 23-a között 1943 ember megkérdezésével végezték.

 

forrás: National Geographic

Kíváncsi lennék egy olyan kutatásra, hogy Magyarországon korcsoport szerinti bontás mit mutatna. Az megdöbbentő, hogy a pártpolitikai dekrétumok mennyire befolyásolják az emberi tudatot.